2014/07/21

Fennovegaaniset karjalanpiirakat

Vaikka vegaaniruokailu sinänsä on jo moninkertaisesti ympäristöystävällisempää kuin sekasyönti, koska kasvit syödään suoraan itse, eikä kierrätetä niitä ensin eläinten ruuansulatuksen kautta, siitä voi edelleen tehdä hivenen ekologisempaa suosimalla fennovegaanisia, eli lähialueilla tuotettuja ruokia. 
Nämä ovat neljän viljan piirakoita. Kuoritaikinaan on käytetty vehnä- ja ruisjauhoa ja ohrainen puuro on keitetty kauramaitoon. Kypsät piirakat on upotettu kotimaiseen rypsi-pohjaiseen margariinisulaan.

Ohje on sattumalta löytämästäni nähtävästi vuosikymmeniä vanhasta 'Leivotaan piirakoita' -vihkosesta, jonka pohjalta muokkasin ohjeen vegaaniseksi.

Ohrapuurotäyte:
1 l vettä
2 dl ohrahelmiä
1 l kauramaitoa (esim. Nordic tai Rainbow)
1,5 tl suolaa

Sekoita kiehuvaan veteen ohrahelmet ja keitä kunnes vesi on imeytynyt eli noin 50 min.
Lisää kauramaito ja anna puuron kiehua hiljalleen vielä noin 40 min välillä sekoittaen.
Mausta valmis puuro suolalla.

*Muokkaus 23.03.2015* HUOM! Alkuperäinen nestemäärä toimii vain, jos haudutat puuroa pitkään esim. leivinuunissa. Liedellä keitettäessä nesteen määrän voi jopa puolittaa. Myös suolan määrää sekä puurossa että taikinassa vähennetty aiemmasta 1,5 tl:een 2 tl:sta.

Kuori:
2 dl kylmää vettä
1,5 tl suolaa
2 ½ dl vehnäjauhoja
2 ½ dl ruisjauhoja

Lisäksi kasvimargariinia (tummansininen Keiju 70% on vegaaninen ja kotimainen) tai Neito voinmakuista rypsiöljyä (myöskin kotimainen) ja kauramaitoa viimeistelyyn.

Sekoita käsin vedestä, suolasta ja jauhoista kuoritaikina. Leivo taikina pitkäksi pötköksi ja jaa se 25 palaan. Pyöritä palat palloiksi sekä litistä ne kädellä painaen litteiksi kakkaroiksi ja pane työpöydälle muovin alle. Kaaviloi piirakkapulikalla kakkarat ohuiksi pyöreiksi piirakankuoriksi käyttäen apuna ruisjauhoja ja pinoa ne työpöydälle limittäin, jauhoja väliin ripotellen.
Pane muovi päälle, etteivät ne kuortuisi. Täytä piirakat ja käännä reunat rypyttäen. 
Paista 300 asteessa 15-20 min. Kasta kypsät piirakat margariini/rypsiöljy-kauramaitoseoksessa ja kokoa kulhoon hautumaan, voipaperilla ja liinalla peittäen. Tarjoa piirakat lämpiminä.

Menossa uuniin.


Kypsät piirakat.

Lisätietoa fennoveganismista:
Härkäpapua sarvista - Herkullista kasvisruokaa läheltä (Inna Somersalo, Päivi Mattila, Hanna Tuomisto, Henri Haimi)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti