2016/11/12

Vegaaninen "kinkku"voileipäkakku

Voileipäkakku on yksi lempiruuistani. Kokeilin tällä kertaa veganisoida ihan perinteisen kinkkuversion. Inspiraatiota otin täältä. Kokoamis-vuokana mulla oli sellanen reiluhkon kokoinen leipävuoka, siksi leipiä meni pikkuisen enemmän kuin tuossa inspiraatio-ohjeessa.

Tarvitaan siis:
n. 20 palaa paahtoleipää, käytin Rainbow vehnä- ja grahampaahtoleipiä

Kostutukseen:
kasvislientä

Täyte1:
1 pkt Bon Soya soija-viherpippurileikkelettä (tai muuta mahdollisimman kinkkumaista vegaanileikkelettä)
1 punainen paprika
1 prk Oatly iMat Fraichea (tai Yosa Greek Styleä tähänkin, ostin Oatlya koska Yosaa oli kaupassa vain 1 kpl jäljellä)
2 rkl sinappia
1 prk Oatly påMackan -tuorejuustoa
ruohosipulisilppua

Täyte2:
1 tuubi naturell-Tartexia tai muuta maksapasteijamaista vegaanista tahnaa
3-4 valkosipuli- tai perus-maustekurkkua

Kuorrutus:
2 prk Oatly påMackania
½ prk Yosa Greek Style -jogurttia
2-3 rkl vegaanista majoneesia

Koristelu:
n. 2-3 pkt Bon Soya Soija-viherpippuri- ja Savustettuja Kasvisleikkeleitä
oliiveja
miniluumutomaatteja
ruohosipulia

Leikkaa paahtoleivistä reunat (ja käytä ne esim. krutonkeihin). Pese ja perkaa paprika. Silppua paprika, suolakurkut ja kinkku. Sekoita täyte1 ainekset keskenään. Sekoita täyte2 ainekset keskenään. 
Aloita kakun kokoaminen laittamalla kelmutetun leipävuoan pohjalle kerros leipiä, jotka kostutat pullasutia apuna käyttäen kasvisliemellä. Levitä päälle ½ täyte1:stä. Lisää taas kerros leipiä ja kostuta, levitä täyte2. Lisää kerros leipiä, kostuta ja levitä loput täyte1:stä. Lisää vielä viimeinen kerros leipiä, kostuta, laita päälle kelmu ja laita kakku jääkaappiin tekeytymään yön yli, kakun päälle voi laittaa kevyen painon, esim. Keiju-rasia, niin se painuu mukavasti kasaan ja kerrokset liimautuvat hyvin yhteen.
Seuraavana päivänä tai aikaisintaan n. 8 h kuluttua, poista päällimmäinen kelmu, kumoa kakku tarjoiluvadille ja poista kelmu kakun päältä. Tasoita reunat voiveitsellä pyyhkimällä, jos täyte on tursunnut ulos kakusta. Tee kuorrutus notkistamalla ensin tuorejuusto ja sekoittamalla sitten muut aineet joukkoon, sähkövatkain on tässä hyvä apu. Levitä voiveitsen ja lusikan avulla kuorrute kakun päälle. Voit halutessasi tehdä kuorrutteesta myös koristeellisia pursotuksia. Pyörittele kinkuista rullia/ruusukkeita ja asettele ne tomaattien, oliivien ja ruohosipulien kanssa mieleiseesi järjestykseen kakun päälle. Kakku on heti valmis syötäväksi!